ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ – ΒΟΛΒΗΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης Χαλκιδικής είναι αρμόδιος για την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών. Αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τον Υπουργό  ΥΠΕΝ. Η έδρα του Φορέα βρίσκεται στο Λαγκαδά, ενώ υπό την αρμοδιότητά του λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης στην Απολλωνία του Δήμου Βόλβης. Η χρηματοδότηση του Φορέα προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο και από Εθνικούς πόρους.

Περιοχή αρμοδιότητας Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής

Η περιοχή αρμοδιότητας περιλαμβάνει την υδρολογική λεκάνη της Μυγδονίας, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η έκτασή της είναι 2.120.000 στρέμματα. Η περιοχή χωρίζεται σε τρεις ζώνες προστασίας, βάσει της ΚΥΑ 6919/2004. Για κάθε μία επιτρέπονται συγκεκριμένες δραστηριότητες και έργα. Η Α΄ ζώνη αποτελεί ουσιαστικά το Εθνικό Πάρκο υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών. Πρόκειται για ένα σπάνιο σύμπλεγμα οικοσυστημάτων με υγρόφιλα δάση, λίμνες, υγρά λιβάδια, λασποτόπια, ποτάμια, θαμνώνες και γεωργικές εκτάσεις που συγκροτούν έναν πολύ σημαντικό υγρότοπο, εκεί που άλλοτε, εκατομμύρια χρόνια πριν, δέσποζε η ενιαία λίμνη της Μυγδονίας.

ο Φορέας Διαχείρισης δραστηριοποιείται, ώστε να διασφαλίσει τη διατήρηση, τη βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη της περιοχής, έχοντας ως αρχή ότι η προστασία δεν περιορίζεται στην έκδοση αποφάσεων και περιορισμών αλλά λαμβάνει υπόψη την ανθρώπινη παρουσία και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει. Με τον τρόπο αυτό οργανώνεται ένα μοντέλο διαχείρισης όπου ο Φορέας συνεργάζεται με όλα τα συναρμόδια όργανα και υπηρεσίες που εμπλέκονται στην προστασία της περιοχής, εντάσσοντας τον τοπικό πληθυσμό στο σύστημα λήψης αποφάσεων.

Ξεναγήσεις στο Εθνικό Πάρκο λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών

Σας ενημερώνουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ενημέρωσης ευαισθητοποίησης, πραγματοποιεί προγράμματα ξενάγησης στην περιοχή αρμοδιότητας του από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του σχολικού πληθυσμού για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, οικονομική, αισθητική, επιστημονική, τουριστική και περιβαλλοντική αξία της περιοχής, τις υπηρεσίες που παρέχει ο Φ.Δ., καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Τα υπεραιωνόβια πλατάνια του Σχολαρίου, γεμάτα  με ερωδιούς, το βήμα του Απ. Παύλου μαζί με το υπεραιωνόβιο πλατάνι και το Οθωμανικό Λουτρό, οι Γεωλογικοί Σχηματισμοί Νυμφόπετρες, το παραλίμνιο δασύλλιο της Μαδύτου για ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπιο στην Λίμνη Βόλβη, τη 2η μεγαλύτερη φυσική λίμνη σε έκταση σ’ όλη την Ελλάδα, το δάσος της Απολλωνίας, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως και τα Μακεδονικά Τέμπη για πεζοπορία μέσα στη φύση, το κάστρο της Ρεντίνας, το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας για προσκύνημα και τα Λουτρά Δήμου Βόλβης και του Δήμου Λαγκαδά για τις τοπικές γευστικές απολαύσεις της περιοχής είναι μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Για το λόγο αυτό προσκαλούμε όλα τα σχολεία να επισκεφτούν την περιοχή μας και να έρθουν από κοντά σε επαφή με το φυσικό κάλλος των δύο λιμνών.

Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει προβολή περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη διαλογική συζήτηση τα οποία λαμβάνουν χώρα στο Κέντρο Πληροφόρησης στην Απολλωνία. Επίσης πραγματοποιούνται διάφορες περιβαλλοντικές δραστηριότητες και παιχνίδια σε διάφορα σημεία του Εθνικού Πάρκου.

Για τον καλύτερο προγραμματισμό της επισκέψεως σας, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες.

Loading