Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

 

 

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Φ.Δ. στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον, την απόκτηση βιωματικών εμπειριών και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Σκοπός μας είναι η εξοικείωση των μαθητών με εικόνες της φύσης, ώστε να εκπαιδεύονται ως υπεύθυνοι πολίτες δημιουργώντας μια κοινωνία υπευθυνων και ενεργών πολιτών. Παράλληλος στόχος του Φ.Δ. είναι η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε οι μαθητές, ακόμα και στο χώρο του σχολείου, να εκπαιδεύονται στη βιώσιμη διαχειριση με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών.

Το 2016 ο Φ.Δ. συνέχισε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "River" , ενισχύοντας έτσι την επαφή των μαθητών με το υγρό στοιχείο και διαμορφώνοντας ένα πλήρες εκπαιδευτικό πακέτο δραστηριοτήτων που βασίζεται στη συνεργασία. Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα παιδιά ενημερώνονται για την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, τη σπουδαιότητα του υγροτόπου και τις ιδιαιτερότητες του Εθνικού Πάρκου. Ένας ακόμα στόχος είναι η αποκόμιση θετικών συναισθημάτων, ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στο τόπο και να προβάλλουν την περιοχή, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως πολλαπλασιαστές της πληροφόρησης.

Ακόμη ο Φ.Δ. χρησιμοποιεί στις ξεναγήσεις 24 ποδήλατα τύπου mountain bike, με τα οποία οι μαθητές απολαμβάνουν μια όμορφη παραλίμνια ποδηλατάδα στην ακτή της λίμνης Βόλβης, στα Λουτρά Βόλβης. Οι μαθητές έρχονται σε άμμεση επαφή με τη φύση και απολαμβάνουν τις ομορφιές της φύσης με ένα γνώριμο γι' αυτά εναλλακτικά μέσο μετακίνησης. Ιδιαίτερα οι μαθητές που έρχονται από περιοχές της Θεσσαλονίκης ή άλλων μεγάλων πόλεων, ενθουσιάζονται στην ιδέα της βόλτας με το ποδήλατο στη φύση.

Η επαφή με τη φύση και την πραγματικότητα, η παρατήρηση και η επίλυση προβλημάτων σε πραγματικές συνθήκες είναι μερικές από τις μεθόδους που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην προστατευόμενη περιοχή, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο στις διδακτικές αίθουσες.

Στο παρακάτω αρχείο μπορείτε να βρείτε την Πρόσκληση  σχολείων, μελών από τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων καθώς και Αθλητικούς, Πολιτιστικούς και Περιπατητικούς συλλόγους για ξεναγήσεις στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών 

Στα πλαίσια των επισκέψεων αυτών, ζητάμε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να γράψουν τις εντυπώσεις τους από τα προγράμματα εκπαιδευτικών ξεναγήσεων στην περιοχή. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα από τα σχόλια που αποτυπώθηκαν στο βιβλίο επισκεπτών.

 

Μου άρεσε η Βόλβη γιατί είχε πολλές πάπιες. Επίσης μου άρεσαν οι νυμφόπετρες επειδή είχαν μεγάλους και αρχαίους βράχους!!! Αυτή η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη!!

Μαθητές της τάξης Δ3, Χορτιάτη

 

Το βίντεο που ειδαμε ήταν πού ωραίο και οι λίμνες ήταν φανταστικές!!! Η εκδρομή ήταν φανταστική, το απολαύσαμε όλοι!

Χάρης Δ. και Αναστασία Π.

 

Ωραία ήταν όλα!! Πήραμε κάποιες αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Θα σας ξαναέρθουμε!!

Με όλη την αγάπη μας, Κατασκήνωση Μ. Παναγιάς

 

Υπέροχη περιβαλλοντική εμπειρία! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από τις χρήσιμες βιολογικές πληροφορίες και την κατασκευή μασκών. Νιώθουμε υπερήφανοι που επιλέξαμε τον Φορέα για επίσκεψη, γαιτί 57 άτομα από 12 ευρωπαϊκές χώρες ενθουσιάστηκαν από την υποδοχή και την ξενάγηση. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Comenius "Eco-citizens of Common Europe", συναντήθηκαν και γνώρισαν τον Φορέα, το Εθνικό Πάρκο και τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

Μάχη Κ., 6ο Δημοτικό Διαπολιτιστικό Σχολείο Κορδελιού

 

Θα θέλαμε όλη αυτή η πληροφόρηση να σκορπίσει σ'όλη την περιοχή και να ενεργοποιήσει τους κατοίκους όσο περισσότερο γίνεται ώστε να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να αναλάβουν μόνοι τους την υπόθεση προστασίας της πειοχή, γιατί αυτό είναι η ζωή των παιδιών μας!!

Δ. Μέγκας

 

Συγχαρητήρια για το όμορφο περιβαλλοντικό σας κέντρο! Είδαμε και μάθαμε πολλά. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την ξενάγηση που μας προσφέρατε και την θερμή σας φιλοξενία! Θα σας ξαναεπισκεφτούμε!!

3ο Λύκειο Αμπελοκήπων

 

Μπράβο σε όσους φρόντισαν να αναδεικνύεται και να προστατεύεται το φυσικό και το πολιτιστικό μας περιβάλλον. Είναι τόσο πολύτιμο να το παραδώσουμε στην επόμενη γενιά όπως το παραλάβαμε.

Όλγα Α.

 

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότερα σχολεία εντάσσουν τις περιβαλλοντικές εκδρομές στο πρόγραμμα τους. Η ξενάγηση είναι συναρπαστική και αγγίζει και τον πιο αδιάφορο. Συνεχίστε την προσπάθεια. Όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο.

Γεωργία Ι., Φοιτήτρια τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ.

 

Δ Τρ Τε Πε Πα Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29 30 31

prasinotameio

 

rbs nero bg


Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007 – 2013
Διαχείρηση και  λειτουργία προστατευόμενης περιοχής λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και μακεδονικών Τεμπών
 
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΩΝ
ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ - ΒΟΛΒΗΣ

Σωκράτη Τσακάλη 21
Λαγκαδάς
Τ.Κ. 57200
• Τηλ 23940 24553
• Fax 23940 26160
• email: foreaskv@otenet.gr
ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ

Απολλωνία
Δήμος Βόλβης
Τ.Κ. 57014
• Τηλ 23930 47004
• Fax 23930 41050

©2013
designed by: LTH advertising / developed by: webneusis